Mechelen - Kempen

Waar staan we voor en waar gaan we voor? Op deze pagina kan je het lezen. Tien prioriteiten hebben we opgelijst. Op basis van cijfers, analyses, eigen studies en feedback die we van jou als ondernemer hebben gekregen. Het resultaat is een krachtig memorandum. Op maat van de regio Mechelen-Kempen. Help jij mee om onze prioriteiten de komende weken, maanden en jaren uit te dragen?

Het volledige memorandum kan je op deze pagina downloaden. 2.339 woorden telt het. Voor deze website hebben we gekozen voor een light-versie. Maar de rode draad en de boodschap is dezelfde: we willen weg van de middelmaat en moeten voluit gaan voor goud. Onze regio verdient het. Of moeten we het normaal vinden dat een ondernemer van een klein of groot bedrijf elke winter moet vrezen dat de stroom kan uitvallen? Dat hij zijn leveringen en vrachtwagens jaar in jaar uit langer in de file ziet staan? Of dat onze vacatures niet ingevuld raken? Het antwoord is ronduit: “Neen”. Voka - KvK Mechelen-Kempen wil af van het beleid van de halve oplossingen.

Hieronder vind je ons recept terug. Onze ingrediënten om onder meer de krapte op de arbeidsmarkt te verzachten, de files te verminderen en het ondernemersklimaat te verbeteren.

Alle aanbevelingen op een rijtje:

 1. Maak aanvraag omgevingsvergunningen en andere documenten simpeler.
  Bedrijven zijn de rompslomp beu. Als werkgeversorganisatie zullen we er alles aan doen om de meest efficiënte kanalen voor ondernemers te promoten.
   
 2. Geef bedrijven rechtszekerheid.
  Het is nefast voor het ondernemerschap als beslissingen en toegekende vergunningen worden teruggedraaid. Projecten zoals in Oevel, Grobbendonk en de Huyghebaert-site in Mechelen tonen dat er rechtszekerheid moet zijn. Ook op internationaal vlak: zeker in het kader van de brexit.
   
 3. Pas onze Welt-aanpak toe.
  Bedrijven moeten anders rekruteren. Met het Welt-project leren we bedrijven dat naast je cv, ook goesting en talent doorslaggevend zijn.
   
 4. Ga voor Bryo.
  Onze Kamer wil het ondernemerschap nog meer uitdragen en ondersteunen. Met onze Bryo-projecten geven we starters de beste begeleiding. Ook overheden moeten deze aanpak promoten.
   
 5. Voer een slimme kilometerheffing voor personenauto’s in.
  We staan erop dat de opbrengst van de heffing integraal wordt geïnvesteerd in mobiliteitsinfrastructuur
   
 6. Maak bedrijven en overheden warm voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.
  Dit zet bedrijven aan tot het herbekijken van heel hun werking.
   
 7. Zet verder in op de modal shift.
  Samen met de overheid gaan we vol inzetten op het promoten van initiatieven zoals het Pendelfonds.
   
 8. Duaal leren: ook in hoger onderwijs.
  Voka zal alles op alles zetten om jongeren sneller te betrekken in het werkveld om uitstroom te vermijden.
   
 9. Geef STEM-opleidingen een échte stem.
  STEM moet op alle niveaus meer aandacht krijgen. We ondersteunen daarom campagnes en projecten zodat STEM bij élke burger bekender wordt
   
 10. Kijk voorbij de eigen grenzen.
  Zorg ervoor dat onze regio prominenter op de internationale kaart staat. Onze Kamer doet dit onder andere met economische missies.
Download het lokaal memorandum van Mechelen - Kempen